Historiek

Vinko Pepa werd op 6 juli 1966 geboren in Joegoslavië.  Hij was amper 6 maanden oud toen hij met zijn hele familie in Antwerpen aankwam als één van de eerste politieke vluchtelingen in de gemeente.

Later gingen zijn ouders in Mortsel wonen en daar liep hij school in Sint Aloïsius.  Vrij snel was Vinko een rasechte Antwerpenaar.

Van zijn schooltijd herinnert hij zich eerder de fuiven die hij organiseerde dan de inhoud van zijn cursussen.  Toen al legde hij op zeer jonge leeftijd de kiem van de microbe die hem zijn hele leven in haar greep zou houden: de horeca.  De fuiven die Vinko als scholier organiseerde waren van ver over de gemeentegrenzen bekend en trokken honderden scholieren van alle scholen in de omtrek.

De toon was gezet en voor Vinko stond het als een paal boven water: na zijn studiejaren zou hij zijn spoor nalaten in de horeca.  Tijdens en na zijn schooltijd begon hij in verschillende cafés en restaurants te werken, in 'zijn' stad en aan de kust.  Hij had de smaak te pakken en wilde verder.  Een eigen zaak opstarten was zijn grote droom.  En zo geschiedde.  Met zijn laatste spaarcenten en een bescheiden lening van zijn moeder begon Vinko vol goeie moed aan zijn avontuur.

Eind jaren '80

startte hij met zeer beperkte middelen zijn eigen tea-room in de Nationalestraat, toen veel minder dan nu het mekka van de Antwerpse modescene.  Maar al snel werd duidelijk dat zo'n zaak draaiende houden niet zo evident was.  De keiharde realiteit toonde al snel zijn meest akelige gezicht want de tea-room draaide niet zoals het hoorde.  En dus moest Vinko het roer omgooien.

Hij toverde zijn tea-room om tot een Mexicaans restaurant.  Maar ook dit bleek niet de juiste beslissing.  Door een gebrek aan professionaliteit draaide de zaak niet naar behoren en moest hij ze voor een appel en een ei verkopen.

Jaren '90

Maar Vinko bleef geloven in zijn kunnen en startte de 'Chicken Express' op.  Vier jaar lang probeerde hij de beste braadkippen van 't stad aan de man te brengen.  Hij leverde begin jaren '90 ook aan huis.  Maar het verhoopte succes bleef alweer uit.  De kosten waren te hoog in verhouding tot de omzet en Vinko besloot voor een tweede keer zijn zaak tegen een te lage prijs over te laten.

De aanhouder wint, zegt het cliché. En dat wilde Vinko Pepa voor zichzelf bewijzen.  Hij wilde kost wat kost een eigen zaak uit de grond stampen.  De vrijheid die zelfstandig ondernemen met zich meebrengt was zijn hoogste goed.

Mislukkingen zijn vaak de beste leermeester en Vinko leerde snel. Midden jaren negentig keerde het tij.  Jarenlang had hij geduldig uit zijn doppen gekeken en geleerd van zijn fouten.  Ondertussen was hij in stilte op zoek gegaan naar het ideale pand voor een nieuwe zaak.  Die vond hij in de buurt van het Mechels plein.  In de schaduw van "Studio Herman Teirlinck" opende hij de "bruine kroeg" Kapitein Zeppos.  Omdat kunststudenten dicht bij de school een plezante locatie nodig hadden om ongedwongen en oeverloos te kunnen discussiëren over de nieuwste voorstellingen en theaterstukken, was de redenering van Vinko.  En dat bleek een juiste opvatting. K. Zeppos sloeg aan bij het kunstzinnige studentenpubliek en de bal ging aan het rollen.  Vandaag zijn ook advocaten en zakenlui er kind aan huis.

Vandaag

Vandaag runt Vinko zo'n tiental zaken en is alles familiaal georganiseerd.  Zonder de hulp van familie, investeerders, brouwerijen en banken was dit patrimonium nooit tot stand kunnen komen.

Vinko Pepa staat niet stil.  Constant is hij op zoek naar nieuwe uitdagingen.  Constant houdt hij nieuwe panden in het oog en screent hij de mogelijkheden van de snel veranderende horecamarkt in binnen- en buitenland.  Zijn chefs volgen ook regelmatig opleidingen in buitenlandse topzaken.  Hij blijft sleutelen aan die eeuwige droom om het culinaire landschap een klein beetje mee te kleuren.  Stilaan ook buiten de grenzen van Antwerpen.

Hij is er van overtuigd dat de horeca een niet te onderschatten sociale rol te spelen heeft in een stad.  De komst van sfeervolle zaken vergroot de leefbaarheid in sommige buurten.  Een gezond en bruisend caféleven draagt bij tot een groter veiligheidsgevoel in de buurt.

De indrukken die hij opdeed tijdens verscheidene reizen worden verwerkt in zijn zaken.  En daar profiteert de stad mee van.

Aantrekkelijke cafés en restaurants zetten Antwerpen mee op de kaart en daar wil Vinko een steentje toe bijdragen.